НОВО
АЛБАНИЯ – „ОТ СЕВЕР НА ЮГ”
Елбасан Дуръс – Тирана – Шкодра* Круя* – Лежа* – Берат – Вльора – Гирокастра – Бутринт – Саранда


6 дни / 5 нощувки           тръгване от Бургас, Варна и София

16-21.10.2017 г.

Цените в таблицата са с калкулирана отстъпка за резервация към настоящия момент с тръгване от Бургас:
 

1-ви ден: /Варна – Бургас – София – Eлбасан – Тирана/

Отпътуване в 22.30 ч. (предния ден) от Варна**, ул.“Антим I“; в 01.00 ч. от Бургас, ул. „Булаир“ срещу х.„Булаир“; в 06.30 ч. от София, стадион „В.Левски“ по маршрут Крива Паланка - Скопие - Струга - Елбасан - Тирана. Почивки по пътя. Фото-пауза в Елбасан – четвъртият по големина град в Албания, известен с отлично запазените средновековни укрепления. Късно вечерта пристигане в Тирана и настаняване в хотел 3*. Нощувка.
2-ри ден: /Тирана – Дуръс/

Закуска. 08.30 ч.  Обзорна обиколка на Тирана – столицата на Албания. Свободно време за разходка и разглеждане на забележителностите – площад "Скендербег", Часовниковата кула и статуята на Георги Скендербег – национален герой на Албания, Дворецът на културата. Отпътуване за Дуръс – най-известният албански курорт. Свободно време за разходка в някогашната българска крепост Драч – останките на крепостната стена, античния амфитеатър, пристанището, Венецианската кула – ротондата и др.
Нощувка в хотел 3* в Тирана/Дуръс.
3-ти ден: /Шкодра – Круя – Лежа*/


Закуска. Свободно време в Тирана или по желание и срещу доплащане от 38 лева на човек еднодневна екскурзия до Шкодра, Лежа и Круя*: Отпътуване за Шкодра – разположен на брега на Шкодренското езеро и неофициална столица на албанския север. Свободно време за разходка по главната алея, която датира от началото на XX век с неокласическа архитектура. Високо над Шкодра се виждат запазени крепостните стени на замъка Розафат, който датира от 3 век пр.н.е. Отпътуване и след около час пристигане в Лежа – през средновековието градът придобива известност най-вече с основаната тук през 1444  г. от Скендербег Лежка лига, чиято цел е борба срещу османските нашественици на Балканите и в частност в албанските владения. Скендербег е погребан в катедралата в Лежа, която е посветена на Свети Никола. Отпътуване за Круя – родното място на националния герой Скендербег. Свободно време за разходка по старата чаршия, за разглеждане на останките на крепостта от 5 век, в която се намират музея на Скендербег и Етнографския музей, съхраняващ експонати от занаятчийството по тези земи.
Нощувка в хотел 3* в Тирана/Дуръс.
4-ти ден: /Берат – Аполония – Вльора/

Закуска. 08.30 ч.  Освобождаване на хотела и отпътуване за Берат – възрожденски архитектурен резерват под закрилата на ЮНЕСКО. Свободно време за разходка: крепостта „Кале“, църквите „Св.Мария“ и „Св.Троица“, площадът „Константин Велики“, Червената и Бялата джамия. Отпътуване и посещение на древната Аполония – античен гръко-римски пристанищен град в Южна Албания основан през 588 г. пр.н.е. – крепост и търговски център, от който тръгва в североизточна посока южният ръкав на римския военен път Виа Егнация. Отпътуване за Вльора – известен като „градът на героите”, защото именно тук са се водели едни от най-важните битки за свободата и независимостта на Албания, тук е обявена независимостта на Албания от Османската империя. Днес градът е второто по големина пристанище на страната, както и предпочитан летен курорт. Пристигане във Вльора и настаняване в хотел 3*. Нощувка.
5-ти ден: /Вльора – Гирокастра – Саранда/

Закуска. 08.30 ч. Освобождаване на хотела и отпътуване за Гирокастра – родно място на Енвер Ходжа, дългогодишният авторитарен ръководител на Албания. Свободно време за разходка: Стария базар, Крепостта над Гирокастра, Националния музей на оръжията, къщата на Енвер Ходжа, където сега се помещава Етнографския музей. Отпътуване за спиращия дъха античен град Бутринт – древен римски град, заобиколен от красотата на едноименния национален парк, събрал безброй артефакти от бронзовата епоха до XIX в. – обширни крепостни стени, амфитеатър, базилика, храмове и венециански замъци, този културно-исторически шедьовър е част от обектите в списъка на ЮНЕСКО. Отпътуване за Саранда – градът на четиридесетте светци, разположен на брега на едноименен залив, срещу остров Корфу, на брега на Йонийско море. Настаняване в хотел 3* в Саранда. Нощувка.
6-ти ден: /Саранда – Игуменица – ГКПП Кулата – София – Бургас – Варна/
Закуска. 08.00 ч. Освобождаване на хотела и отпътуване за България през Игуменица и ГКПП Кулата. Почивки по пътя. Пристигане в София вечерта, в Бургас и Варна след полунощ.
Стандартна цена:
тръгване: от София от Бургас от Варна
Цена възрастен в двойна/тройна стая:  345.00 лв. 370.00 лв. 399.00 лв.
Цена на дете до 12 г. с двама възрастни  в стая 285.00 лв. 310.00 лв. 339.00 лв.
* Отстъпка„РАННО ЗАПИСВАНЕ” – 90/60/30 дни преди датата на отпътуванесъответно 9/6/3 %
* Отстъпка за група от минимум 30/20/10 пълноплащащи туристи –  съответно 9/6/3 %
* Ползва се само една от посочените отстъпки – за дете, за ранно записване, за група или СЦО
Цената включва:
-> транспорт с лицензиран автобус;
-> пътни и гранични такси, паркинг;
-> 5 нощувки със закуска в хотел 3* - 1 в Тирана; 2 в Тирана/Дуръс; 1 във Вльора, 1 в Саранда;
-> обзорна обиколка на Тирана;
-> посещение на Елбасан;
-> посещение на Дуръс;
-> посещение на Берат;
-> посещение на Аполония;
-> посещение на Вльора;
-> посещение на Гирокастра;
-> посещение на Саранда; 
-> водач от агенцията по време на пътуването;
-> застраховка “Медицински разходи и злополука в чужбина” с лимит 5000 € за лица до 69.99 г.
Цената НЕ включва:
-> доплащане за 5 вечери на 3-степенно меню, без напитки – 75 лв. на човек при минимум 25 туристи;
-> доплащане за единична стая – 125 лв. на човек;
-> медицинска застраховка с лимит 5000 евро за лица 70-84.99 г. – доплащане 10.00 лв.; лица 85 и повече години не се застраховат;
-> доплащане за ползване на двойна седалка от един турист: 190  лв.;
-> доплащане за еднодневна екскурзия до Шкодра, Лежа и Круя – 38.00 лв. на човек при минимум 25 туристи;
-> разходи за градски транспорт и входни такси (ориентировъчни цени към 31.10.2016 г.):
Дуръс – амфитеатър и археологически музей – 300 ALL; Круя – музей на Скендербег – 200 ALL; Етнографския музей в Круя – 300 ALL; Тирана – Национален исторически музей – 200 ALL; Берат – крепост – 200 ALL; музея на Онуфрий – 200 ALL; Шкодра – замък Розафат – 200 ALL;
Допълнителна информация:
* Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 г., пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
* Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 14 дни преди датата на отпътуване;
* Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват от туриста при записване и се заплащат при доплащане на екскурзията. Заявени по време на пътуването допълнителни мероприятия и услуги се заплащат в евро и с 10% завишение в случай, че има възможност да бъдат предоставени;
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
* Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;
* При минимум 6 туристи има възможност за трансфер срещу доплащане спрямо базовата цена от Бургас за тръгване от Обзор – 19 лв.; от Св. Влас, Сл.бряг, Несебър, Равда, Ахелой – 15 лв.; от Поморие, Сарафово – 8 лв.; **Отпътуването от Варна се осъществява при минимум 6 туристи.
* Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване;
* Застраховка "Отмяна на пътуване" струва  от 1,5% до 2,7% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация и съгласно условията на ЗАД Армеец. При отказ на екскурзията поради несъбран минимален брой туристи заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.
* Албания: няма допълнителни визови и санитарни изисквания;
* Парична единица – албански лек – 1 албански лек = 100 киндарки
* Валутен курс: 1€ = 140 ALL; 1 лв.= 70.61 ALL;  
* Часово време: България 12:00 ч.   Албания 11:00 ч.