АЛБАНИЯ – „ОТ СЕВЕР НА ЮГ”:
Елбасан - Дуръс – Тирана – Шкодра - Круя – Лежа – Берат – Вльора – Гирокастра – Бутринт – Саранда

6 дни / 5 нощувки
с тръгване от Бургас, Варна, Пловдив и София

Цени с калкулирана отстъпка за Ранно записване:

 
 

1-ви ден:

Отпътуване в 22.30 ч. (предния ден) от Варна**, ул.“Антим I“; в 01.00 ч. от Бургас, ул.„Булаир“ с/у х.„Булаир“; в 04.00 ч. от Пловдив, бензиностанция ОМВ до х.”Санкт Петербург”; в 06.00 ч. от София, стадион „В.Левски“ през Македония за Тирана. Почивки по пътя. Фото-пауза в Елбасан – четвъртият по големина град в Албания, известен с отлично запазените средновековни укрепления. Вечерта пристигане и настаняване в хотел 3* в района Тирана/Дуръс. Нощувка.
2-ри ден:

Закуска. Обзорна обиколка на Тирана – столицата на Албания: площад "Скендербег" със статуята на националния герой Георги Скендербег, националния исторически музей, операта, двореца на културата, кметството, часовниковата кула, джамията „Етем бей“. Свободно време. Отпътуване за Дуръс. Пристигане и обзорна обиколка в българския през Средновековието град-крепост Драч – останките на крепостната стена, античния амфитеатър, пристанището, венецианската кула, агората и др. Свободно време. Връщане в хотела. Нощувка.
3-ти ден:


Закуска. Свободно време или по желание и срещу доплащане еднодневна екскурзия с местен екскурзовод до Шкодра, Лежа и Круя: Отпътуване за Шкодра – разположен на брега на Шкодренското езеро и неофициална столица на албанския север. Свободно време за разходка по главната алея, която датира от началото на XX век с неокласическа архитектура. Високо над Шкодра се виждат запазени крепостните стени на замъка Розафат, който датира от III век пр.н.е. Отпътуване и след около час пристигане в Лежа – през средновековието градът придобива известност най-вече с основаната тук през 1444 г. от Скендербег Лежка лига, чиято цел е борба срещу османските нашественици на Балканите и в частност в албанските владения. Скендербег е погребан в катедралата в Лежа, която е посветена на Свети Никола. Отпътуване за Круя – родното място на националния герой Скендербег. Свободно време за разходка по старата чаршия, за разглеждане на останките на крепостта от 5 век, в която се намират музеят на Скендербег и Етнографският музей, съхраняващ експонати от занаятчийството по тези земи. Отпътуване и връщане в хотела. Нощувка.
4-ти ден:


Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Берат (българският Белиград). Градът на хилядите прозорци е архитектурен резерват под закрилата на ЮНЕСКО. Възможност за разходка из крепостта „Кале“ и посещение на църквата „Света Богородица“, съхранила мощите на учениците на Кирил и Методий – Горазд и Ангеларий и приютила музея на Онуфрий. Свободно време за обяд и разходка из православния квартал Горица и мюсюлманския Мангалем . Отпътуване за древната Аполония – античен гръко-римски пристанищен град, основан през 588 г. пр.н.е. – крепост и търговски център, от който тръгва в североизточна посока южният ръкав на римския военен път Виа Егнация. Отпътуване за Вльора – известен като „градът на героите”, защото именно тук са се водели едни от най-важните битки за свобода, тук е обявена независимостта на Албания от Османската империя. Днес градът е второто по големина пристанище на страната, както и предпочитан летен курорт. Пристигане и настаняване в хотел 3*. Нощувка.
5-ти ден:


Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Гирокастра – родно място на Енвер Ходжа, дългогодишният авторитарен ръководител на Албания. Свободно време за разходка: старият базар, крепостта над Гирокастра с националния музей на оръжията, къщата на Енвер Ходжа, където сега се помещава Етнографския музей. Отпътуване за спиращия дъха античен Бутринт (под закрилата на ЮНЕСКО) – древен римски град, заобиколен от красивия едноименен национален парк, събрал безброй артефакти от бронзовата епоха до XIX в. – обширни крепостни стени, амфитеатър, базилики, храмове и венециански замъци. Отпътуване за Саранда – градът на четиридесетте светци, разположен на брега на едноименен залив, срещу остров Корфу, на брега на Йонийско море. Настаняване в хотел 3* в Саранда. Нощувка.
6-ти ден:
Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за България през Игуменица и ГКПП Кулата. Почивки по пътя. Пристигане в София вечерта, в Бургас и Варна след полунощ.
Стандартна цена:
тръгване: от София от Пловдив от Бургас от Варна
Цена възрастен в двойна/тройна стая:  345.00 лв. 355.00 лв. 370.00 лв. 399.00 лв.
Цена на дете до 12 г. 295.00 лв. 305.00 лв. 320.00 лв. 349.00 лв.
* Отстъпка „РАННО ЗАПИСВАНЕ” – 90/60/30 дни преди датата на отпътуванесъответно 9/6/3%
* Отстъпка за група от минимум 30/20/10 пълноплащащи туристи –  съответно 9/6/3%
* Ползва се само една от посочените отстъпки – за дете, за ранно записване, за група или СЦО
Цената включва:
-> транспорт с лицензиран автобус;
-> пътни и гранични такси, паркинг;
-> 5 нощувки със закуска в хотели 3* – 3 в Тирана/Дуръс; 1 във Вльора, 1 в Саранда;
-> обзорни обиколки с местен екскурзовод на Тирана, Дуръс, Берат, Аполония, Гирокастра и Бутринт;            
-> водач от агенцията по време на пътуването;
-> застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с лимит 5000 € за лица до 69.99 г.
Цената НЕ включва:
-> доплащане за застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с лимит 5000 € за лица 70-84.99 г. – 12.00 лв.; лица 85 и повече години не се застраховат;
-> доплащане за 5 вечери на 3-степенно меню, без напитки – 80 лв.;
-> доплащане за единична стая – 125 лв.;
-> доплащане за ползване на двойна седалка от един турист: 190  лв.;
-> доплащане за еднодневна екскурзия до Шкодра, Лежа и Круя – 40.00 лв. (без входни такси);
-> разходи за градски транспорт и входни такси (ориентировъчни цени към 17.11.2017 г.): Тирана: Национален исторически музей 200 ALL, Бункерът 500 ALL; Дуръс: амфитеатър 400 ALL; Круя: музей на Скендербег 200 ALL; Етнографския музей 400 ALL; Шкодра: замък Розафат 200 ALL; музей на фотографията 700 ALL; Берат: крепост „Кале“ 200 ALL; музей на Онуфрий 200 ALL; Аполония: 400 ALL; Гирокастра: крепост 200 ALL, музей на оръжията 200 ALL; Бутринт: 700 ALL.
Допълнителна информация:
* Необходими документи: валиден международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 г., пътуващи сами, непридружени от родителите си, или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина.  Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
* Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълният комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 14 дни преди датата на отпътуване;
* Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват от туриста при записване; заплащат се при доплащане на екскурзията и се осъществяват при минимум 25 туристи; Заявени по време на пътуването допълнителни мероприятия и услуги се заплащат в евро и с 10% завишение в случай, че има възможност да бъдат предоставени;
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
* Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;
* При минимум 6 туристи има възможност за трансфер срещу доплащане спрямо базовата цена от Бургас за тръгване от Обзор – 19 лв.; от Св. Влас, Сл.бряг, Несебър, Равда, Ахелой – 15 лв.; от Поморие, Сарафово – 8 лв.; **Отпътуването от Варна се осъществява при минимум 6 туристи.
* Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване;
* Застраховка "Отмяна на пътуване" струва  от 1,5% до 2,7% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация и съгласно условията на ЗАД Армеец. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.  
* Албания: няма допълнителни визови и санитарни изисквания;
* Парична единица – албански лек – 1 албански лек = 100 киндарки;
* Валутен курс: 1€ = 136 ALL; 1 лв.= 69.53 ALL; 
* Часово време: България 12:00 ч.   Албания 11:00 ч.