„ЦАРСТВОТО НА САМУИЛ“:
Кавадарци – Прилеп – Битоля - Охрид – Струга – Скопие

5 дни / 4 нощувки
с тръгване от Бургас, Варна и София
 
По заявка на група от минимум 20 човека

1-ви ден:


Отпътуване в 02.30 ч. от Варна, ул.“Антим I“; в 05.00 ч. от Бургас, ул. „Булаир“ срещу хотел „Булаир“; в 10.30 ч. от София, стадион „В.Левски“ по маршрут ГКПП Гюешево – Крива паланка – Кавадарци – Прилеп. Почивки по пътя. След обед пристигане в Кавадарци – градът на македонското вино и жълтата гроздова ракия. Възможност за дегустация на вина във винарска изба "Тиквеш" – една от най-големите на Балканския полуостров с повече от 130 годишна история. Отпътуване и пристигане в Прилеп – известен като града на тютюна и на Марковите кули, защото се намира в близост до впечатляваща средновековна крепост, цитадела на легендарния герой Крали Марко. Свободно време за пешеходна разходка: старата градска чаршия с часовниковата кула; паметника на Александър Македонски. Според местните предания, именно тук през 1014 г. цар Самуил посреща ослепените си войници след битката при с.Ключ, получава сърдечен удар и умира. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.
2-ри ден:


Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Битоля – наричан в древността Хераклея, превземан и разрушаван многократно от римляни, готи и византийци. Свободно време за разходка – старата чаршия, смятана за най-красивата стара чаршия в Македония; пешеходна улица Широк Сокак, обградена от красиви романтични и неокласически сгради; прекрасната часовникова кула, датираща от времето на османската империя – гордостта на местното население; църквата Св. Димитър – построена е през 1830 г. според изискванията на османците екстериорът на църквата е оставен семпъл, за разлика от изобилно декорирания с дърво интериор. Отпътуване и следобед пристигане в Охрид – живописно съчетал вековна историческа традиция и невероятната красота на Охридското езеро. Пешеходна обиколка в стария град за разглеждане на историческите забележителности на Охрид с местен екскурзовод: посещение на Самуиловата крепост; църквите “Св. Климент“; “Св.София”; “Св.Йоан Богослов-Канео” – разположена на висока и стръмна скала, откъдето се разкрива живописна гледка към езерото и града; „Св.Богородица” – паметник на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО; Античния театър; Градската чаршия. Настаняване в семеен хотел 3*. По желание и срещу доплащане от 15 € вечеря в национален ресторант с жива музика в центъра на Охрид. Нощувка.
3-ти ден:


Закуска. Свободно време в Охрид или по желание и срещу доплащане еднодневна екскурзия до Дуръс, Тирана и Елбасан: Отпътуване за Тирана – столицата на Албания. Обзорна обиколка и свободно време за разходка и разглеждане на забележителностите – площад "Скендербег", Часовниковата кула и статуята на Георги Скендербег – национален герой на Албания, Двореца на културата. Отпътуване за Дуръс – най-известният албански курорт. Свободно време за разходка в някогашната българска крепост Драч – останките на крепостната стена, античния амфитеатър, пристанището, Венецианската кула – ротондата и др. Отпътуване за Охрид и по пътя фото-пауза в Елбасан – четвъртият по големина град в Албания, известен с отлично запазените средновековни укрепления. Връщане в хотела. Нощувка.
4-ти ден:


Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване към Скопие. По пътя фото-пауза на живописния каньон Матка с най-старото изкуствено езеро в Македония – заобиколено от стръмни скали и скрити средновековни църкви и манастири. Посещение на манастира "Св. Андрей", датиращ от XIV в. и построен от Андрей, брата на Крали Марко. Около обяд пристигане в Скопие – живописно разположена на двата бряга на река Вардар, столицата на Македония е събрала в себе си, както богато историческо минало така и съвременни архитектурни постижения. Възможност за изкачване с лифт до върха на планината Водно и Милениумския кръст с прекрасна панорама към Скопие. Настаняване в хотел 3*. Свободно време за разходка в новия център – разположен на  десния бряг на Вардар с многобройните паметници на проекта "Скопие 2014":  паметника "Войн на кон" (официалното име на паметника на Александър Велики), паметниците на Филип II Македонски, на цар Самуил, на император Юстиниан I и много други; домът музей на Майка Тереза; Каменният мост; старият квартал Вароша – скопската чаршия с многобройните занаятчийски дюкяни, магазини и сладкарници, църквата "Свети Спас" със саркофага на Гоце Делчев. Нощувка.
5-ти ден:

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за България. Посещение на манастира "Св. Йоаким Осоговски" – разположен в полите на Осоговската планина, част от огромното българско историческо наследство останало в днешна Македония и основан XII в. от духовния ученик на Св. Иван Рилски – Йоаким Осоговски. Почивки по пътя. Пристигане късно след обед в София, вечерта в Бургас, около полунощ във Варна.
Цена:
тръгване: от София от Бургас от Варна
Цена възрастен в двойна/тройна стая:  260.00 лв. 285.00 лв. 314.00 лв.
Цена лица до 12 г. в стая с двама възрастни: 240.00 лв. 265.00 лв. 294.00 лв.
* Отстъпка„РАННО ЗАПИСВАНЕ” – 90/60/30 дни преди датата на отпътуванесъответно 9/6/3 %
* Отстъпка за група от минимум 30/20/10 пълноплащащи туристи –  съответно 9/6/3 %
* Ползва се само една от посочените отстъпки – за дете, за ранно записване, за група или СЦО
Цената включва:
-> транспорт с лицензиран автобус;
-> 1 нощувка със закуска в хотел 3* в района на Прилеп;
-> 2 нощувки със закуска в семеен хотел 3* в района на Охрид;
-> 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Скопие;
-> обиколка на старата част на Охрид с местен екскурзовод;
-> посещения на Кавадарци, Прилеп, Битоля, Скопие, м/р Йоаким Осоговски;
-> водач-екскурзовод от агенцията по време на пътуването;
-> медицинска застраховка с лимит 5000 € за лица на възраст до 69.99 г.
Цената НЕ включва:
-> доплащане за медицинска застраховка за лица 70-84.99 г. с лимит 5000 € – доплащане 6.00 лв.; лица над 85 год. не се застраховат;
-> доплащане за единична стая – 25.00 лв. на вечер
-> доплащане за вечеря в национален ресторант с жива музика – 15 €;
-> еднодневна екскурзия до  Тирана, Дуръс, Елбасан - 20 € /без входни такси/ и група минимум 20 туристи;
-> таксите за посещаваните туристически обекти: Охрид: Самуиловата крепост – 30 MKD, църквите “Св. Климент”, “Св. София”, “Св. Йоан Богослов” – всяка по 100 MKD; църквата „Св. Богородица” – 120 денара; манастира "Свети Наум" – 60 MKD); Скопие: църквата „Св. Спас” – 120 MKD; лифт до Милениумския кръст – 100 MKD; каньона Матка: манастира "Св. Андрей" – 60 MKD.
Допълнителна информация:
* Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 г., пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
* Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 14 дни преди датата на отпътуване;
* Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват от туриста при записване и се заплащат при доплащане на екскурзията.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
* Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;
* При минимум 6 туристи има възможност за трансфер срещу доплащане спрямо базовата цена от Бургас за тръгване от Обзор – 19 лв.; от Св. Влас, Сл.бряг, Несебър, Равда, Ахелой – 15 лв.; от Поморие, Сарафово – 8 лв.; **Отпътуването от Варна се осъществява при минимум 6 туристи.
* Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване;
* Застраховка "Отмяна на пътуване" струва  от 1,5% до 2,7% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация и съгласно условията на ЗАД Армеец. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.
* Няма допълнителни визови и санитарни изисквания; * Глоба за плюене, хвърляне на фас или боклук на обществено място – 50 евро;
* Валутен курс: 1 EUR = 61,53 MKD (македонски денари)
* Часово време: България: 12.00 ч. Македония: 11.00 ч.