НОВО
РУМЪНИЯ и МОЛДОВА
Екскурзия до Браила – Яш – Кишинев – Втората по големина изба в света „Крикова”

3 дни / 2 нощувки
с тръгване от Бургас, Добрич и Варна
 
14-16.10.2017 г.

1-ви ден:


01.30 ч. Отпътуване от Бургас***, ул. “Булаир“ срещу хотел “Булаир“; в 04.15 ч. от Варна, ул.”Антим I”; в 05.00 ч. от Добрич, Младежки дом в посока Румъния. Преминаваме през ГКПП Кардам в посока Браила. Кратка разходка около речната гара, посещение на Регионален исторически музей Браила, паметник на император Траян Август, църквата „Архангел Гавраил”, гръцката църква от 1872 г., със стъклопис, джамията от XVII век, и българска църква - известна на браилчани като "Бисерка Булгаряска" на ул. "Петър Майор", пресечка на ул. "Република". Отпътуване към град Яш - известен като културната столица на страната. Посещение на главните светини и забележителности в центъра на Яш: Манастирът "Св. Три Светители" – построен през 1639 г. по време на управлението на Василе Лупу. От 1641 – 1889 г. мощите на Св. Петка са били в този манастир, след 1889 г. са пренесени в Патриаршията – Катедралата; Посещение на църквата "Св. Георги", която се намира в Патриаршеския комплекс, построена 1761 – 1769 г. Разглеждане на Голя манастир. Манастирът е заобиколен от стена, камбанария, висока 30 м, към която водят 120 стъпала. През 1711 год. манастира е посетен от Цар Петър Велики;  Църква "Свети Николай" построена по времето на управлението на княз Стефан Велики в периода 1491-1492год. Свободно време. Нощувка.
2-ри ден:Закуска. Отпътуване за Молдова – земя на кръстопът на различни култури, на романската и славянската, населявана от бесараби, гагаузи, молдовци, украинци, румънци. Почти непозната за останалия свят, Молдова е една от последните „истински”, непроменени от туристическия поток, дестинации. Наситена със събития история, вековни традиции и ритъм на живот, неизменно следващ народните празници и обичаи, огласян от лиричната песен „дойна” и освен това манастирски комплекси и крепости, и изненадващо добро вино – Fataesca Negra, Galbena, Plavai.  Отпътуване за Втората по големина изба в света „Крикова” Крикова - ПЕРЛАТА НА МОЛДОВСКОТО ВИНОПРОИЗВОДСТВО. Основана е през 1952 г. За да стане избата, са използвани коридори от галериите за добив на варовик, започнати още от 15 век и дълбани векове наред. Камъкът е използван при строителството на град Кишинев. Представлява истински подземен винен град с широки улици, складове, зали за дегустации. Общата дължина на виненото предприятие съставлява 120 км. Постоянна ежегодна температура от 12 градуса и средна влажност 97 – 98 % – отлични условия за съхраняване на 30 милиона литра висококачествени вина. При производството на игристи вина се използва строго класическата френска технология за производство на шампанизирано вино . Предлага се завършването на разходката с дегустация в някои от залите за гости: „Гагарински Зал”, „Морское Дно”, „Национальны Зал” и др. Разходката се осъщестява с електрически влак. Отпътуване за столицата Кишинев. Туристическа програма в Кишинев – пешеходна обиколка включваща национален театър Михаи Еминеску- най-големия театър в Молдова основан през 1920г., площада на Артистите, известен още като Арбат- определен туристически пазар за молдовски сувенири, занаяти, както и картини на местни художници, Органова зала – проектирана първоначално като сграда за банка, Кметството-проектирана в италиански готически стил, Катедрала „Рождество Христово“ – пример за руска архитектура в града, проектирана от архитект Авраам Мелников - един от най-добрите архитекти на Руската империя от този период, Камбанарията, Триумфалната арка - великолепна структура в центъра на Кишинев. Тя е посветена на победата на Русия над Турция и е построена през 1846 г., сградата на Парламента, Паметник на Щефан Чел Маре/Стефан Велики/- Управлението на воеводата Стефан IV е най-славното в историята на Молдавското княжество, сградата на Президенството. Отпътуване за Яш. Нощувка.
3-ти ден:

Закуска. Свободно време или по желание пешеходна екскурзия в Яш с посещение на Унири музей /Музей на обединението/, Университетски музей, Дворецът на културата се намира в Яш. В него се помещават четири музея: Музеят на изкуствата, Музеят на историята, Етнографският музей и Музеят на науките и технологиите. Музеят на изкуството е един от най-важните в страната. Отпътуване за България. В зависимост от пътната обстановка кратко време за престой в Констанца. Връщане в България късно вечерта в Добрич и Варна, и около полунощ в Бургас.
Цена:
тръгване: от Бургас от Варна от Добрич
Цена възрастен в двойна/тройна стая:  209.00 лв. 180.00 лв. 180.00 лв.
Цена на дете до 12 г. с двама възрастни  в стая 194.00 лв. 165.00 лв. 165.00 лв.
Цената включва:
-> транспорт с комфортен автобус
-> 2 нощувки със закуска в хотел 3* в Яш
-> застраховка
-> екскурзоводско обслужване
Цената НЕ включва:
-> доплащане за единична стая - 25.00 лева на вечер
-> входни такси в Румъния - за Музеят на изкуствата, Музеят на историята, Етнографският музей и Музеят на науките и технологиите общо 40 леи за възрастни, 20 леи за пенсионери и студенти; за Музей Унири - 12 леи за възрастни и 6 леи за пенсионери и студенти
-> входна такса за винохранилището в Крикова - 25 евро с включена дегустация на 4 вида вина и типична молдовска баница. Турът трае около 2 часа.
Допълнителна информация:
* Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта;
за лицата под 18 г., пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
* Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащането се извършва до 10 дни преди датата на отпътуване;
* Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туристи;
*** Отпътуването от Бургас се осъществява при минимум 6 туристи.
* Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 10 дни преди датата на отпътуване;