„Фестивал на лалето“
„Фестивал на лалето“ се провежда в Истанбул от 2006 г. всяка пролет и продължава 40 дни и нощи. Засаждат се милиони лалета - по едно за всеки жител на града. Така шумният и претъпкан Истанбул се превръща в едно от най-пъстрите и романтични кътчета в Европа и Азия. Вероятно се чудите защо точно лалета? Защото това красиво цвете произлиза от Турция, защото е изключително почитано и популярно за отглеждане и защото е национален символ на страната.
 
4 дни/ 3 нощувки
с тръгване от Варна и Бургас
Моля, въведете брой възрастни и брой деца преди да натиснете бутон РЕЗЕРВИРАЙ.
 

1-ви ден:


Отпътуване в 03.30 ч. от Варна, ул. "Антим I''; в 06.00 ч. от Бургас, ул. „Булаир” 10 (срещу х.„Булаир”). Преминаване на границата през ГКПП Малко Търново-Дерекьой. Пътуване през Турция. Почивка по пътя. Около обяд пристигане в Истанбул – единствения град в света, разположен на два континента. Продължаване към парка Емирган (EMIRGAN) – най-големият в Истанбул с много езерца, фонтани, исторически павилиони и... лалета. В парка е устроен пазар за цветя и е любимо място за пикник на местните жители, намира се до самия бряг на Босфора. Отпътуване и посещение на една от най-високите сгради в Европа и най-висока в Истанбул (261 м) – небостъргача „Сапфир”. Възможност да посетите панорамната площадка на 53-тия етаж, откъдето се открива гледка към града и Босфора на 360 градуса и да се насладите на Sky RIDE – 4D симулация на полет с хеликоптер над Истанбул (входните такси не са включени в цената). Продължаване и посещение на българската църква “Св.Стефан” (издигната през 1896 г., изцяло сглобена от железни части, проектирани и изработени в Австрия и пренесени с кораб). Настаняване в хотел 3* в близост до историческия център. Свободно време или мероприятие срещу доплащане. Нощувка.
2-ри ден:

Закуска.
Свободно време или мероприятия срещу доплащане.
Нощувка.
3-ти ден:

Закуска.
Свободно време или мероприятия срещу доплащане.
Нощувка.
4-ти ден:


Закуска. Свободно време или мероприятие срещу доплащане. 12.00 ч. Освобождаване на хотела и отпътуване. Посещение на търговския център „OUTLET VIA PORT VENEZIA”. Вече може да се докоснете до романтиката на Венеция и в Истанбул! Outlet Via Port Venecia, предлага да се разходите с гондола по каналите на красива Венеция (срещу доплащане) и да усетите духа на площад Сан Марко. Отпътуване за България; преминаване през ГКПП М.Търново-Дерекьой и вечерта пристигане в Бургас и Варна.
Цена:
Дати на отпътуване: Цена възрастен в двойна/тройна стая
от Бургас от Поморие от Сл.бряг от Варна
31.03.2021 г.; 08.04.2021 г.;
15.04.2021 г.; 22.04.2021 г.
220.00 лв. 228.00 лв. 235.00 лв. 249.00 лв.
* Отстъпка „Ранно записване” – до 60/30 дни преди датата на отпътуване – съответно 6/3 %
* Отстъпка „Група“ от минимум 10 туристи – 3 %; над 20 туристи – по договаряне (СЦО)
* Отстъпка „Дете“ до 12 г. - 30 лв.
* Ползва се само една от посочените отстъпки – за ранно записване, за група, за дете или СЦО
Цената включва:
-> транспорт с лицензиран автобус по маршрута; 
-> пътни и гранични такси, паркинг;
-> посещение на парка с милиони лалета „Емирган“;
-> посещение на небостъргача „Сапфир“ (без включена входна такса);
-> посещение на българската желязна църква „Свети Стефан“;
-> 3 нощувки със закуска в хотел 3* до историческия център на Истанбул; 
-> водач от агенцията по време на пътуването; 
-> застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с Ковид-19 покритие, с лимит 5000 € за лица до 69.99 г.
Цената НЕ включва:
-> застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с лимит 5000 € за  лица 70-84.99 г. – 8 лв.;
    лица над 85 г. не се застраховат;       
-> единична стая – 90 лв.;
-> входни такси, туристически такси и билети за градски транспорт;
-> входните такси и допълнителни мероприятия.
Допълнителни мероприятия, които се осъществяват при група от минимум 25 туристи:
*** Разходка с кораб по Босфора – (около 4 часа) – разходка и подробен разказ за обектите по европейския и азиатския бряг: кварталите на различните общности, двореца Долмабахче, местността Ортакьой, единствения изкуствен остров в Босфора, двореца Бейлярбей, Девическата кула, кулата Галата и други интересни места; посещение на ”Египетския пазар”.
Цена: 40 лв./20 € и включва: трансфер, разходка с кораб, посещение на ”Египетския пазар”, екскурзовод на бълг. език.
*** Обиколка „Сърцето на Истанбул“ – (около 4 часа) Пешеходен тур с посещение на площад Хиподрум със Змийската колона, Египетския обелиск и Порфирогенната колона, Чешмата на Вилхелм Втори, Синята джамия (отвън), двореца на Рустем паша (отвън) и площад Ахмед Първи с банята на Хюрем Султан (отвън), базиликата „Света София“, парк „Гюлхане“ и подземното водохранилище.
Цена: 30 лв./ 15 € и включва: входни такси и екскурзовод на български език.
*** Посещение на султанския дворец „Долма бахче сарай” – (около 4 часа) „Долма бахче сарай” (наричан „Турския Версай”) е дворецът на последните султани, последна резиденция на Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на съвременна Турция, привличащ вниманието, както с архитектурата и живописното си разположение на брега на Босфора, така и с ценностите от злато и сребро.
Цена: 60 лв./30 € и включва: трансфер, входна такса и екскурзовод на български език.
*** „Принцови острови” – (около 7 часа) Принцовите острови са общо 9 на брой, разположени са в Мраморно море, на югоизток от Истанбул. Посещение на най-големият от тях – Буюк Ада. Свободно време за разходка във вътрешността на острова, по бреговете и по живописните улички с красиви къщи, дюкяни и кафенета. Възможност за кулинарна наслада в някое от множеството ресторанчета.
Цена: 30 лв./ 15 € и включва: трансфер, фериботни билети и екскурзовод на български език.
*** Джамията „Сюлеймание” и хълмът „Пиер лоти“ – (около 4 часа) Посещение на „Сюлеймание“ – величествената джамия на султан Сюлейман Великолепни, перлата на майстор Синан, която вече 450 години посреща всеки изгрев и изпраща всеки залез над Златния рог. От мястото на джамията се вижда Златния рог и район на Галата. Изкачване с лифт до прочутото кафене на Пиер Лоти, френски писател, известен с екзотичните си романи и с получения чин офицер в турската армия, място с незабравим изглед към залива.
Цена: 30 лв./ 15 € и включва: трансфер, влизане в „Сюлеймание“, лифт и екскурзовод на български език.
*** „Азиатските потайности“ и Кулата на Девицата – Пътуване под водите на Босфора с новата метро линия „Мармарай“. Пешеходна разходка в азиатския район Юскудар. Посещение на Девическата кула или Къз кулеси – един от най-романтичните и загадъчни обекти на Истанбул, издигащ се между двата континента. Възможност да изпиете чашка чай или турско кафе с незабравима гледка към Босфора. Разглеждане на джамията Михримах султан – едно от първите произведения на архитекта Синан.
Цена: 40 лв./ 20 € и включва: трансфер с метрото „Мармарай“, пешеходен тур в Юскудар, билет до/от Кулата на Девицата, посещение на джамията „Михримах султан“ и екскурзовод на български език.
*** Посещение на МОЛ Watergarden Istanbul – (около 4 часа) Трансфер до азиатската част с посещение на МОЛ Watergarden Istanbul – възможност за наблюдение на шоу на пеещи фонтани с хореография на вода, светлина, лазерни ефекти и музика. Басейнът е разположен на площ от 5000 м2 и се смята за "най-големия" такъв в Европа.
Цена: 30 лв./15 € и включва: трансфер, пътни такси, МОЛ Watergarden Istanbul и екскурзовод на български език.
*** „Вечерен круиз по Босфора” – (около 4 часа) Корабът плава покрай европейския и азиатския бряг, докато се наслаждавате на вечеря, напитки, богата фолклорна програма и ориенталски танци.
Цена: 80 лв./40 € и включва: трансфер, круиз по Босфора, вечеря (ордьовър, салата, основно ястие, десерт), местни алкохолни и безалкохолни напитки без лимит, фолклорна програма и ориенталски танци.
 
*Гореупоменатите цени за допълнителните мероприятия в ЛЕВА са валидни при предварителна заявка и плащане.
** Деца под 12 г. ползват 10 лв. отстъпка;
*** По време на пътуването допълнителните мероприятия се заплащат по гореупоменатите цени в ЕВРО.
Допълнителна информация:
* Необходими документи: - международен паспорт с дата на валидност не по-малко от 60 дни от датата на влизане в Турция; - за лицата под 18 г., пътуващи сами, непридружени от родителите си или пътуващи с единия от тях – освен международен паспорт се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина. Паспортът, оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
* Записване и начин на плащане: внасяне на 50 лв капаро при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащането се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване;
* КОВИД-19 – в случай на положителен тест или затваряне на границите внесеното капаро се възстановява в 14-дневен срок;
* Настаняването в автобуса е според последователността на записване;
* Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват при записване и се заплащат при доплащане на екскурзията.
* Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 туристи;
* При минимум 6 туристи има възможност за трансфер срещу доплащане спрямо базовата цена от Бургас за тръгване от Обзор – 19 лв.; от Карнобат, Св. Влас,Несебър, Равда, Ахелой – 15 лв.; от Сарафово – 8 лв.; ** Отпътуването от Варна е при минимум 6 туристи.
* Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване;
* Застраховка "Отмяна на пътуване" с покритие за Ковид-19 струва от 1,5% до 2,7% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация и съгласно условията на ЗК Лев Инс. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява;
* Турция: няма визи; забрабено е пушенето на закрити и обществени места; водата в Истанбул НЕ се пие;
* Парична единица - турска лира;
* Валутен курс 1 TRL ≈ 0,23 лв./към 20.01.21 г./
* Часово време: България 12:00 ч. Турция 12:00 ч. /от последната седмица на м.октомври до последната седмица на м.март България 12:00 ч. Турция 13:00 ч./;
* Входни такси към 20.01.2021 г.: панорамна тераса на „Сапфир” – 37 TRL; комбиниран билет панорамна тераса „Сапфир” и 4 D кино – 55 TRL; aквариум „SEALIFE” – 99 TRL;
/Капалъ чарши не работи в неделя; пазарите затварят в 19.00 ч./