„ЗАГАДЪЧНИТЕ БАЛКАНИ”:
ВИШЕГРАД – САРАЕВО – БОСНЕНСКИТЕ ПИРАМИДИ – МОСТАР – БЛАГАЙ – ПОЧИТЕЛ – АНДРИЧГРАД ДЪРВЕНГРАД НИШ

5 дни / 4 нощувки
с тръгване от Варна, Бургас, Пловдив и София

 

1-ви ден:

Отпътуване в 22.30 ч. (предния ден) от Варна, ул.“Антим I“; в 01.00 ч. от Бургас, ул.„Булаир“ срещу х.„Булаир“; в 04.00 ч. от Пловдив, бензиностанция ОМВ до х.”Санкт Петербург”; в 06.00 ч. от София, стадион „В.Левски“ през Сърбия за Босна и Херцеговина – почивки по пътя. Фото-пауза във Вишеград при известния каменен мост над река Дрина – „Чуприята” – построен през ХVI век по инициатива на Мехмед паша-Соколлу и дело на великият архитект Синан. Мостът е и основен обект в романа на обичания автор Иво Андрич - "Мостът на Дрина" и в списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Отпътуване за Сараево и пристигане късно вечерта. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.
2-ри ден:

Закуска. Свободно време в центъра на Сараево – заобиколен от Динарските Алпи, тук в продължение на векове съжителстват хора от различни религии – мюсюлмани, православни, католици и евреи. Възможност за пешеходна разходка из павираните улички и площади, старите квартали и автентичната турска „чаршия” с ориенталски магазини и кафенета – кметството, чешмата „Себил” на площад Башчаршия, наричан и „сърцето на Сараево“; Латинският мост, където е станал антентата слагащ началото на Първата световна война; Морича хан – единственият съхранен хан от времето на Османците, днес превърнат в магазин за килими и традиционен ресторант. Следобед свободно време в Сараево или по желание срещу доплащане полудневна екскурзия до Босненските пирамиди край град Високо (при подходящи атмосферни условия) – смята се, че са най-старите създадени от човека пирамиди на планетата, с правилни геометрични ъгли. Под една от пирамидите са намерени три подземни камери и малко синьо езеро. Езерото е със стерилно чиста вода – няма бактерии, водорасли, плесени, микроорганизми, нито мъх и тиня. Връщане в хотела. Нощувка.
3-ти ден:

Закуска. Свободно време или по желание срещу доплащане целодневна екскурзия до Мостар, Благай и Почител. Отпътуане за Мостар – столицата на Херцеговина – тук все още се усеща силното влияние на Османската и Австро-унгарската империи. Най-известното място в Мостар е Старият мост, който е дело на османския архитект Мимар Хайрудин и е емблематичен за града – има дължина от 30 м и се извисява на 20 м над река Неретва. Свободно време за пешеходна разходка в стария град – чаршията на куюмджиите, джамията Коски Мехмед Паша, Католическата църква. Отпътуване за архитектурният резерват Почител – в града са запазени много забележителни исторически ценности: средновековната крепост; джамията Шишман Ибрахим Паша от XVI век – един от най-добрите образци на класическа ислямска куполна джамия в Босна и Херцеговина; медресето; хамамът; ханът; часовниковата кула и терасовидно разположените къщи. Отпътуване за Благай – известен най-вече с бекташкия дервишки манастир от XVI век, който е разположен над извора на р. Буна – според местните жители това е най-красивото кътче в цяла Босна и Херцеговина. Връщане в Сараево. Нощувка.
4-ти ден:


Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване и посещение на АндричградКаменният град на Емир Кустурица – един истински град със своята книжарница, сладкарница, златарско ателие, картинна галерия, киносалон и множество кокетни кафенета и ресторанти – очаква Ви една романтична разходка из миналото. Отпътуване за природен парк „Мокра гора“ и посещение на второто етно село на КустурицаДървенград/ Кустендорф – тук са разположени 35 дървени постройки: църквата „Св.Сава“, ресторанти, бар, сладкарница, книжарница, галерия и кино, а уличките и малките площади са кръстени на любимите му хора – можете да се разходите по ул. „Че Гевара“, пл. „Диего Марадона“, пл.“Никола Тесла“, ул.“Новак Джокович“, може да се отбиете до кино „Стенли Кубрик“ за кратка прожекция. Възможност за разходка със старото влакче „Носталгия“ по железницата "Шарганска осмица" – не просто железница, а исторически музей, движещ се по стоманен път между долините Кремна и Мокра Гора /билетчето за влака не е включено в цената, пътуването е с продължителност 1 час/. Отпътуване и настаняване в хотел 3* в района на Пожега/Крушевац. Нощувка.           
5-ти ден:

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за България. По пътя посещение на манастира „Жича“ – една от най-големите сръбски светини с огромно културно и историческо значение, построена през XIII в. от първия сръбски крал Стефан Първовенчани. Тук е била провъзгласена самостоятелността на Сръбската православна църква и се намират частица от Кръста Господен, ризата и поясът на св. Богородица, част от мощите на Св. Йоан Предтеча. Днес това е най-големият девически манастир в Сърбия. Отпътуване и кратък престой в Ниш – древният Наисус, където през 272 г. се ражда първият християнски римски император – Константин Велики. Свободно време за разходка – площада на Освобождението, “Казанджийското сокаче” с магазини и работилнички от ХVIII в.; Нишката крепост, кафенета и сувенирни магазини. Отпътуване и пристигане в София и Пловдив вечерта, в Бургас и Варна около и след полунощ.
Стандартна цена:
Дата на отпътуване: Цена възрастен в двойна/тройна стая:
от София от Пловдив от Бургас от Варна
22.04.2020 г.; 21.05.2020 г.; 23.09.2020 г. 299.00 лв. 309.00 лв. 324.00 лв. 353.00 лв.
24.06.2020 г.; 22.07.2020 г.; 26.08.2020 г. 329.00 лв. 339.00 лв. 354.00 лв. 383.00 лв.
* Отстъпка „Ранно записване” 90/60/30 дни преди датата на отпътуванесъответно 9/6/3 %
* Отстъпка „Група“ от минимум 30/20/10 пълноплащащи туристи –  съответно 9/6/3 %
* Отстъпка „Дете“ до 12 г. - 40 лв.
* Ползва се само една от посочените отстъпки – за ранно записване, за група, за дете или СЦО
Цената включва:
-> транспорт с лицензиран автобус;
-> пътни, магистрални и гранични такси, паркинг;
-> 3 нощувки със закуски в хотел 2/3* в района на Сараево;
-> 1 нощувка със закуска  в хотел 2/3* в района на Пожега/Крушевац;
-> водач на агенцията по време на пътуването.
Цената НЕ включва доплащания за:
-> застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” с лимит 5000 €  за лица до 69.99 г. – 5 лв.;
     за лица 70-84.99 г. – 10 лв.; лица 85 и повече години не се застраховат;
-> единична стая – 120 лв.;
-> екскурзия до Босненските пирамиди – 20 лв./10 € и включва транспорт и паркинг /без входна такса/;
-> екскурзия до Мостар, Благой и Почител – 40 лв./20 € и включва транспорт и паркинг;
-> входни такси, туристически такси 1,50  € на човек на ден и билети за градски транспорт.
Допълнителна информация:
* Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 г., пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители/ детето им да пътува в чужбина. Паспортът, оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
* Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащането се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване;
* Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват от туриста при записване и се заплащат при доплащане на екскурзията – осъществяват се при минимум 25 туристи. Заявените допълнителни мероприятия и услуги по време на екскурзията се заплащат в евро и в случай, че има възможност да бъдат предоставени.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
* Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;
* При минимум 6 туристи има възможност за трансфер срещу доплащане спрямо базовата цена от Бургас за тръгване от Обзор – 19 лв.; от Св. Влас, Сл.бряг, Несебър, Равда, Ахелой – 15 лв.; от Поморие, Сарафово – 8 лв.; **Отпътуването от Варна се осъществява при минимум 6 туристи.
* Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване;
* Застраховка "Отмяна на пътуване" струва  от 1,5% до 2,7% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация и съгласно условията на ЗАД Армеец. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.
* Няма допълнителни визови и санитарни изисквания; 
* Национални валути: Сърбия – сръбски динар (RSD) - 1 € = 115 RSD;         
Босна и Херцеговина – босненска марка (ВАМ) - 1 €  = 1.96 ВАМ;
* Няма допълнителни визови и санитарни изисквания;
* Часово време: България: 12.00 ч.   Сърбия, Босна и Херцеговина: 11.00 ч.;
* Входни такси: музея при Босненските пирамиди – 2  ВАМ, тунелите при Босненските пирамиди – 10 ВАМ; Дервишкото теке в Благай – 4 ВАМ; етно селище Дървенград – 300 RSD; влак-музей "Носталгия" – 600 RSD за възр., 300 RSD за деца от 6 до 13 г.; манастир „Жича“ – 100 RSD; "Челе кула" – 150 RSD;

*** Разходката с влакчето на "Шарганска осмица" не е гарантирана. Възможно е обектът да не работи поради техническа неизправност или лоша метеорологична обстановка. Задължително се заявява предварително !!!