НОВО
„ПОНТИЙСКА ТУРЦИЯ”:
САФРАНБОЛУ – каньона ТОКАТЛЪ – АМАСИЯ – САМСУН – ТРАБЗОН – манастира СУМЕЛА – СИВАС – ХАТУША – АНКАРА

7 дни / 6 нощувки
с тръгване от Варна и Бургас

Очаквайте предстоящите ни дати през 2020 г.

Дата на тръгване Цена Статус
09/09/2019 597.00 потвърдена - има места

1-ви ден:

Отпътуване в 02.30 ч. от Варна, ул. "Антим I''; в 05.00 ч. от Бургас, ул. „Булаир” срещу х.„Булаир”. Преминаване на границата през ГКПП Малко Търново-Дерекьой. Почивки по пътя. Преминаване през Истанбул на път за Сафранболу. Вечерта пристигане в градa-музей, впечатляващ със своята архитектура. Настаняване в хотел 3* в района на Сафранболу/Карабюк. Вечеря. Нощувка.
2-ри ден:


Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна обиколка из калдъръмените улички на Сафранболу – производител на най-качествения шафран в света, използван като кулинарна подправка и оцветител, за лечебни нужди и като уникално багрило в килимарството! Днес в града има над 2000 традиционни турски къщи като 800 от тях са под закрилата на закона. Най-впечатляващи са: хана Джинджи от XVII в., хамама, конака, джамията „Мехмет паша” със слънчевия часовник, часовниковата кула от ХVІІІ в., къщата на каймакамите, множество работилници. Отпътуване и фото-пауза на стъклената тераса – уникална атракция с 11 м дължина, 80 м височина, откриваща впечатляваща панорама към каньона Токатлъ и дългия 116 метра римски аквадукт. Отпътуване за Амасия – „градът на принцовете“ в продължение на 183 години. Почивка по пътя. Вечерта пристигане и настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.
3-ти ден:


Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна обиколка на Амасия, разположена на двата бряга на Зелената река, населявана от древни времена и една от столиците на Понтийското царство. Родно място на древногръцкия и римски географ и историк Страбон и на бащата на Сюлeйман Великолепни – султан Селим I. В началото на османския период Амасия е градът, в който са изпращани всички принцове и бъдещи владетели, за да натрупат опит, като общо 6 от тях са застанали начело на империята. Градът е известен и със сорта ябълки „Амасия“. Отпътуване и пристигане в Самсун – столица на турското Черноморие, откъдето започва национално-освободителната война 1919 г. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна обиколка на Самсун – крайбрежната алея, бронзовите паметници на борците за свобода, алеята на славата, музея на Ататюрк, историческият кораб „Бандърма”. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.
4-ти ден:

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване и пристигане в Трабзон – родина на черешите и лешниците. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна обиколка на Самсун - град със завидна история, откъдето се е управлявала Трапезундската империя, разглеждане на църквата „Св.София” – главната църква на трапезундските императори от династията на Комнините, днес действаща като джамия, посещение на Вилата на Ататюрк – построена в края на ХIX век и функционираща днес като музей на Ататюрк.
Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.
5-ти ден:


Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време или по желание и срещу доплащане екскурзия за манастира Сумела – един от най-старите храмове в света, построен от двама монаси през ІV век в чест на Богородица от Черната планина (гора). В този си вид манастирът е от XIII в., разположен над 1200 м дълбока пропаст и годишно привлича над 700 000 туристи (препоръчваме удобни обувки за близо 30-минутния пешеходен преход). Отпътуване и пристигане в Сивас. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна обиколка на един от най-старите градове на Мала Азия, част от древното Понтийско царство. От тук произлиза и породата гигантски овчарски кучета „Кангал”, като името й идва от древен турски род, развъждал кучетата за османските султани; разглеждане символа на града – Медресето с две минарета – от периода на селджукските турци. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.
6-ти ден:


Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване и пристигане в древна Хатуша. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна обиколка на Хатуша – столица на древната Хетска империя, една от най-мистериозните култури, чиито земи се простирали от Егейско море на запад до река Ефрат на изток. Днес археологическият резерват е в списъка на ЮНЕСКО. Добре съхранени са останките от портите на Хатуша – портата с лъвовете, портата със сфинкса, кралската порта. Отпътуване и пристигане в Анкара. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна разходка и посещение на крепостта, откъдето се открива прекрасна панорама към столицата на Република Турция. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.
7-ми ден:
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за България през Истанбул. Преминаване на границата през ГКПП Дерекьой-Малко Търново. Пристигане в Бургас късно вечерта, във Варна – около полунощ.
Стандартна цена:
тръгване: от Бургас от Поморие от Сл.бряг от Варна
Цена възрастен в двойна/тройна стая 597.00 лв. 605.00 лв. 612.00 лв. 626.00 лв.
Цена на дете до 12 г. 537.00 лв. 545.00 лв. 552.00 лв. 566.00 лв.
 * Отстъпка „РАННО ЗАПИСВАНЕ” – 90/60/30 дни преди датата на отпътуванесъответно 9/6/3 %
* Отстъпка за група от минимум 30/20/10 пълноплащащи туристи съответно 9/6/3 %
* Ползва се само една от посочените отстъпки – за дете, за ранно записване, за група или СЦО
Цената включва:
-> транспорт с лицензиран автобус по маршрута;               
-> гранични, пътни такси и паркинг;              
-> 1 нощувка със закуска в Сафранболу/Карабюк в хотел 3*;
-> 1 нощувка със закуска в Амасия в хотел 3*;
-> 1 нощувка със закуска в Самсун в хотел 3*;
-> 1 нощувка със закуска в Трабзон в хотел 3*;
-> 1 нощувка със закуска в Сивас в хотел 3*;
-> 1 нощувка със закуска в Анкара в хотел 3*;
-> 6 вечери;
-> фото-пауза на каньона Токатлъ;
-> водач от агенцията.
Цената НЕ включва доплащания за:
-> застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с лимит 5000 € за лица 0-84.99 г. – 14 лв., лица над 85 г. не се застраховат;
-> единична стая – 180 лв.;
-> туристическите обиколки с лицензиран турски екскурзовод на български език, както следва:
* обиколка в Сафранболу - 20 лв./ 10 €;
* обиколка в Амасия - 20 лв./ 10 €;
* обиколка в Самсун - 20 лв./ 10 €;
* обиколка в Трабзон - 20 лв./ 10 €;
* екскурзия до манастира Сумела без включена входна такса - 20 лв./ 10 €;
* обиколка в Сивас - 20 лв./ 10 €;
* екскурзия до археологически резерват Хатуша без включена входна такса - 20 лв./ 10 €;
* обиколка в Анкара - 20 лв./ 10 €.
-> входни такси, туристически такси и билети за градски транспорт.
Допълнителна информация:
* Необходими документи: - международен паспорт с дата на валидност не по-малко от 60 дни от датата на влизане в Турция; - за лицата под 18 г., пътуващи сами, непридружени от родители, или пътуващи с единия от родителите – освен международен паспорт се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители/ детето им да пътува в чужбина. Паспортът, оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето се носят по време на пътуването.
* Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащането се извършва до 20 дни преди датата на отпътуване;
* Настаняване: - в автобуса е според последователността на записване; - в малките населени места по програмата е възможно групата да бъде разпределена в съседни хотели.
* Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват от туриста при записване; заплащат се при доплащане на екскурзията и се осъществяват при минимум 25 туристи.
* Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;
* При минимум 6 туристи има възможност за трансфер срещу доплащане спрямо базовата цена от Бургас за тръгване от Обзор – 19 лв.; от Карнобат, Св. Влас, Несебър, Равда, Ахелой – 15 лв.; от Сарафово – 8 лв. **Отпътуването от Варна, Сл.бряг, Поморие се осъществява при минимум 6 туристи.
* Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 20 дни преди датата на отпътуване;
* Застраховка "Отмяна на пътуване" струва  от 1,5% до 2,7% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация и съгласно условията на ЗАД Армеец. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.;
* Турция: няма визови и санитарни изисквания; забранено пушенето на закрити обществени места;
* Парична единица: турска лира, деляща се на 100 куруша;
* Валутен курс: 1 TRL ≈ 0,35 лв. (към 30.11.18);
* Часово време: България 12:00 ч. Турция 12:00 ч. /от последната седмица на месец октомври до последната седмица на месец март: България 12:00 ч. Турция 13:00 ч.          
* Входни такси (ориентировъчни цени към 30.11.2018 г.): Сафранболу: стъклената тераса – 5 TRL, градския музей – 10 TRL; Амасия: Исторически музей – 6 TRL, Музея на принцовете – 10 TRL, Конака – 6 TRL; Трабзон: Вилата на Ататюрк – 10 TRL; манастир „Сумела” – 25 TRL; Самсун: кораб „Бандърма” – 2 TRL; Хатуша: Археологически резерват – 10 TRL.
От До Цена Статус
09/09/2019 15/09/2019 597.00 лева има места